Sushi

Sushi jest to potrawa pochodząca z dalekiej Azji będąca pierwotnie połączeniem surowej ryby i ryżu. Metoda ta polegała na naprzemiennym umieszczaniu w beczce solonego ryżu i surowego mięsa, które dzięki temu pozostawały dłużej świeże.

Pierwsza wzmianka o sushi w Japonii pochodzi z VIII wieku naszej ery. To właśnie tam z metody zachowania dłuższej świeżości żywności, powstał rodzaj potrawy. Nazwano ją haya-zushi, które miało łączyć jednocześnie ryż i ryby. Ryż zaczęto mieszać z octem i podawany nie tylko z rybim mięsem, ale i z warzywami, owocami morza i różnymi suszonymi składnikami. Do dziś każdy region Japonii podaje charakterystyczne dla siebie haya-zushi, których przepisy są przekazywane od pokoleń.

Sushi, które znamy dziś powstało w pierwszej połowie wieku XIX w. w Tokio. Już wtedy mieszkańcy tego miasta żyli w pospiechu i pędzie, więc w odpowiedzi na taki tryb życia zaczęły pojawiać się stragany z jedzeniem. Właścicielem jednego z nich był Yohei Hanaka,który pierwszy zaprezentował proste ale przepyszne danie, znane jako nigri-sushi. Był to kawałek ryby podany na kulce ryżu. Potrawa szybko zdobyła ogromną popularność w mieście i okolicach. Ciekawostką jest fakt, że we wspomnianych wcześniej „punktach gastronomicznych” ręce po jedzeniu wycierano w kurtynę zawieszoną na takim przewoźnym straganie, a klienci wybierali potem miejsce z najbrudniejszym materiałem, bo świadczył on o sporym powodzeniu knajpki u ludzi.

Rewolucja sushi miała miejsce w latach pięćdziesiątych 19-go stulecia gdy odkryto możliwość połączenia ryżu i ryby z wodorostem nori. Roślina ta nie dość, że świetnie komponowała się z resztą smakowo i wizualnie, to pozwalała na formowanie sushi na wiele sposobów. W takiej formie sushi przetrwało do dziś i współcześnie wcale nie oznacza dań składających się tylko z surowej ryby. Z biegiem czasu powstało wiele wariacji, których skosztować mogą Państwo w naszej restauracji.